FAQ

Orderfrågor:

Hur lång tid tar det för min order att anlända?

Det tar mellan 1-3 arbetsdagar för oss att leverera din order. Brinner det i knutarna och du bara måste ha oljan till dina kommande "halv åtta hos mig" bjudning? Hör av dig så löser vi det!

Jag har middagsbjudning på fredag och det är torsdag förmiddag nu! Kan ni skicka produkterna med expressfrakt?

Fantastiskt kul att skall få gäster och vill bjuda på det bästa från Spanien. Hör av dig till oss så säkerställer vi att du får hem din order innan gästerna anländer. Eventuell fraktkostnad kan tillkomma.

Kan jag skicka en Mainake olivolja som present?

Bara det faktum att du så generöst tänker på det bästa för dina närmaste visar vilken fin människa du är. Det är sådana kunder vi har här på mainake.se och självklart kan du ge bort en olivolja som gåva. Detta gör du antingen genom att köpa ett presentkort som du sedan kan ge din vän alternativt att du skriver en annan mottagaradress än din egen så säkerställer vi att ordern hamnar rätt.

Jag har inte fått min vara. Vad skall jag göra?

Hör av dig till oss så tar vi kontakt med vår speditör Posten och reder ut det hela. Uppge gärna ditt ordernummer i kontakt med vår ordersupport så går det hela lite smidigare för alla parter.

Hur ändrar eller avbeställer jag min order?

Detta kan du göra i din varukorg alternativt att du hör av dig till vår support så kan vi lösa det åt dig.

Produktfrågor:

Är era oljor verkligen så goda som ni påstår?

De är inte bara goda, de är utsökta! Men ta oss inte på ordet (även om det är sant) utan beställ ett kostnadsfritt provsmak under PROVSMAKA fliken och bestäm själv vilken av våra oljor som skall få stå i centrum för din nästa middagsbjudning

Vad innebär det att en olja är Virgen Extra?

Att en olja är Virgen Extra (eller Extra Virgin samt Extra Junfru som vi är vana att se här i Sverige) innebär att oljan är utvunnen från den första pressen av frukten och att oljan inte innehåller en högre syrahalt än 0,8%. Ju färskare frukten är och ju skonsammare hantering desto lägre syrahalt. Samtliga Mainakeoljor kallpressas inom 24 timmar från att frukten skördas och det är också därför syrahalten är väldigt låg i våra oljor.

Vilken Mainakeolja rekommenderar ni till någon som normalt sett konsumerar de lite mildare oljor som säljs på stormarknaderna?

Vår Mainake Verdial Virgen Extra har en mildare och mjukare framtoning och är en otroligt god olja att exempelvis ringla över salladen, pastan eller att doppa en bit nybakt bröd i.

Kan jag prenumerera på er olivolja?

Fiffigt! Vi har idag inte en automatiserad process för detta men ser över möjligheten att på bästa sätt kunna serva dig med någon av våra oljor innan den tar slut.

Hur långe håller er olivolja?

Hållbarheten på en oöppnad olivolja är generellt 12-18 månader från när oljorna buteljeras. Se datum på korken för bäst före datum. En öppnad flaska bör konsumeras inom 3-4 månader för bästa smakupplevelse.

Hur bör jag förvara er olivolja?

Mainake´s Virgen Extra olivoljor förvaras bäst mörkt och svalt, exempelvis i ett skafferi.

Vad innebär att man kallpressar oliverna?

Det innebär att man utvunnit oljan på mekanisk väg genom pressing i högst 27 grader. Denna pressning sker utan tillsatta kemikalier.

Varför är det olika färg på Extra Virgin olivoljor?

Färgen beror på vilken eller vilka olivsorter som har används för den specifika oljan samt mognadsgraden på oliverna.

Vad innebär en låg syrahalt i en olivolja?

En låg syrahalt (nivån på fria fettsyror) är en av kvalitetsindikatorerna för en bra olivolja. Mainakes Verdial Virgen Extra har exempelvis 0.17% syrahalt medan vår Hojiblanca-Picual Virgen Extra har 0.25% i syrahalt. Det är ett kvitto på att det är färsk frukt som behandlats varsamt och med minimal kontakt med syre. Våra oljor kallpressas inom 24 timmar från det att de skördas.

Kan man använda olivolja till bakning?

Självklart! Det går alldeles utmärkt att använda olivolja i bakningen och brödet kan få en väldigt härlig karaktär om man exempelvis använder den lite pepprigare Hojiblanca-Picual oljan.

Varför skall jag använda olivolja istället för smör?

Det mest självklara svaret är att det är betydligt nyttigare och bättre för din kropp att använda mer omättat fett (olivolja) än mättade fetter (smör, flott och späck).

Vart kan jag köpa Mainakes olivoljor?

Idag har du möjlighet att köpa våra olivoljor på Mainake.se samt hos några få utvalda återförsäljare (se fliken återförsäljare) och har du har någon liten deli eller restaurang där du vill kunna köpa Mainakes Virgen Extra så meddela oss här på info@mainake.se så tar vi kontakt med dem så snart vi får tillfälle för att se om vi är gjorda för varandra.

Hur mycket oliver krävs det för att framställa en liter olivolja?

Det går ungeför 6 kilo oliver för att framställa 1 liter olivolja.

Vad är skillnaden på en Extra Virgin olivolja, en Virgin olivolja eller i vissa fall bara olivolja?


1) Aceite Virgen Extra (eller Extra Virgin Oil som vi är vana att se här i Sverige) innebär att oljan är utvunnen från den första pressen av frukten och att oljan inte innehåller en högre syrahalt än 0,8%. Ju färskare frukten är och ju skonsammare hantering desto lägre syrahalt. Samtliga Mainakeoljor kallpressas inom 24 timmar från att frukten skördas och det är också därför syrahalten är väldigt låg i våra oljor
2) Aceite Virgen (Virgin oil) får inte överstiga en nivå om 2% i syrahalt. Denna olja kan förvisso vara kallpressad men att de inte hunnit pressats tillräckligt snabbt från skörden vilket gör att det bildas mer fria fettsyror ju längre frukten får ligga innan press.
3) Aceite (Olivolja) utvinns genom att man efter första pressningen tillsätter hett vatten till olivgröten och pressar om den igen. Ofta tillsätts kemikalier för att få bort bismaker. Därmed försvinner även den naturliga smaken och färgen och producenten blandar därför ut denna olja med kallpressad olja för att kunna sälja den som "pure olive oil" eller bara som olivolja till storkök.

Är det nyttigt med olivolja?

You bet! Olivolja används i stora mängder runt medelhavet och åtskilliga studier visar på en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Läs mer om medelhavsdieten och de många fördelarna med en kost som innefattar mer olivolja:

STUDIE