Oliverna

Verdial de Velez-Malaga – det flytande guldet

Oliven Verdial odlas bara i två regioner i världen – i spanska Andalucien och Extremadura. Oliven som används vid framställningen av Mainake Verdial är Verdial de Velez-Malaga som växer och skördas norr om Málaga. Regionen har ett mycket speciellt microklimat beroende på att det ligger i en skyddad dal över vilken den salta vinden från havet möter friska vinden från norr.

Oliverna som pressas till Mainakes Verdial Virgen Extra odlas av omkring åttahundra småbönder som verkat sedan generationer i det uråldriga distriktet. Många av träden i området är över tusen år gamla och producerar fortfarande utsökta Verdial-oliver.

Den fina guldgula färgen har givit Verdial-oljan sitt lokala smeknamn ”Oro liquido” – det flytande guldet. Med sin mjuka och fruktiga karaktär passar oljan perfekt att ringla över salladen eller som en lyxig smakförhöjare i såväl bakning som matlagning. Själva tycker vi att den gör sig som allra bäst i det enkla sällskapet av ett nygräddat spanskt lantbröd, en liten nypa havssalt och ett par kvarntag spansk soltorkad svartpeppar!

VERDIAL EXTRA JUNGFRUOLJA

Hojiblanca & Picual – det spanska äktenskapet

Dubbelnamnet Hojiblanca-Picual kom till när två karaktäristiska oliver giftes samman i en lika färgstark som smakmässigt välbalanserad jungfruolja. Liksom alla passionerade äktenskap präglas den av en uppfriskande pepprighet.

Hojiblancaoliven går även under namnen Casta de Cabra och Lucentino och odlas på ett fåtal platser i Spanien – norra Malaga, södra Córdoba och öster om Sevilla. Namnet Hojiblanca har oliven fått från den vit-silvriga färgen på undersidan av löven.

Picualoliven står för över halva den spanska olivproduktionen, vilket innebär att mer än var femte oliv i världen är en Picualoliv. Oliven kännetecknas av sin karaktäristiska spetsiga spets (pico) som även har skänkt oliven sitt namn.

Vår Hojiblanca & Picual passar utmärkt till brödbaket, liksom till pasta eller sallad men gör sig kanske allra bäst i en Gazpacho eller över en grillad smörgås ackompanjerad av lite serranoskinka.

HOJIBLANCA & PICUAL