Vilka är vi?

Jakten på den perfekta smaken

En botanisk mästares vision. Ett uråldrigt olivdistrikt. Och två snubbar som gillar olja.

Inte bara kärlek börjar med bråk. Import av olivolja kan göra det också. Alexander Benitez och Mattias Forsberg var knappast överens när de först skulle enas om var den bästa olivoljan hade sitt ursprung. Alexander vägde åt sin faders Spanien. Mattias åt sin moders Italien.

När de slutligen enades om ett svar hade deras sökande fört dem till en uråldrig grekisk koloni. Trots det får man säga att Alexander vann tvisten.

Den grekiska kolonin Mainake grundades av fokaierna omkring år 630 f.Kr., i området omkring dagens Málaga i södra Spanien. Bosättarna anlade olivträdsodlingar och utvann olja med hjälp av olivpressar i sten och trä.

Manolo hade tidigare varit ansvarig för Málagas botaniska trädgård men slipade på planer om en ny sydspansk olivolja. Bland de över tusen år gamla andalusiska olivträden fann han vad han sökte. Han kände på jorden, studerade träden, insöp dofterna och insåg att förutsättningarna var perfekta. Här skulle han kunna skapa en olja av finaste kvalitet, med unika kvaliteter och med en metod som i allt väsentligt var densamma som när fokaierna pressade sin första skörd.

För Alexander och Mattias blev mötet med Manolo början på något större – en ambition att finna de främsta och mest genuina produkterna som Spanien har att uppbringa och sprida dem till sina vänner och bekanta i Norden. Fler produkter är att vänta, men tills vidare får nyfikna hålla till godo med grunden till det hela – den avgjort bästa olivoljan i världen.

¡Buen provecho!